ADSL internet wordt sneller

Snel ADSL internet bij KPNIn Nederland is ADSL goed voor 42% van het totaal aantal internetaansluitingen. Het ADSL netwerk is de afgelopen tijd veel verbeterd, KPN is bezig het netwerk te verbeteren waardoor consumenten 200 Mbit/s ADSL kunnen ontvangen. Daarnaast is KPN ook bezig met een techniek die de downloadsnelheid naar 400 Mbit/s kan brengen.

Snel internet bij ADSL

KPN heeft bekend gemaakt dat het mogelijk is internetsnelheden boven de 400 Mbit/s te leveren op het ADSL netwerk. Dit wordt gedaan door middel van de nieuwe techniek super vectoring. Deze is gebaseerd op de bestaande techniek vectoring, hiermee kan KPN in combinatie met pair bonding een downloadsnelheid van 200 Mbit/s halen. ADSL is met deze technieken een sterke concurrent geworden voor kabel en glasvezel internet.

Huidige ADSL snelheden

Het snelste internet is beschikbaar bij glasvezel internet. De maximale downloadsnelheid op het glasvezel netwerk is 500 Mbit/s. Glasvezel is niet overal in Nederland beschikbaar, na glasvezel biedt kabel internet de hoogste downloadsnelheid. De maximale downloadsnelheid hiervan is 200 Mbit/s. Als laatste is ADSL het minst snelste. Omdat dit internet over het vaste telefoonnetwerk gaat, is het overal in Nederland beschikbaar. Als een vaste telefoon lijn niet beschikbaar is moet KPN verplicht je helpen met het aanleggen van de telefoonkabel. ADSL is momenteel de meest toegankelijke manier van internet, echter ook de meest langzame vorm van internet. Momenteel is de maximaal haalbare snelheid op het ADSL netwerk 100 Mbit/s. Dit is 400 Mbit/s minder dan het glasvezel netwerk en 100 Mbit/s minder dan op het kabel netwerk.

Internetaansluitingen Nederland

Momenteel is 42% van alle internetaansluitingen in Nederland een ADSL verbinding. In totaal zijn er 2,912 miljoen ADSL aansluitingen. Internetaansluitingen via kabel zijn momenteel nog de grootste groep, ongeveer 3.259 miljoen mensen hebben een kabel aansluiting. De grootste groeiende groep dit jaar is glasvezel, in totaal hebben 737 duizend mensen een glasvezel internet aansluiting. Dit zijn er 160 duizend meer dan vorig jaar.

Hoge internetsnelheid in veel huishoudens

KPN is de eigenaar van het ADSL netwerk in Nederland. Providers zoals Online, Vodafone, Tele2, Telfort en XS4ALL huren dit netwerk van KPN. Daarnaast wordt deze snelheid niet gehaald aangezien de maximale downloadsnelheid van ADSL afneemt naarmate de afstand tot de wijkcentrale toeneemt.

KPN vermeld in het persbericht van 29 juli 2015 dat KPN 60% van de huishoudens in Nederland een internet verbinding hoger dan 100 Mbit/s kan leveren. Uiteraard betekend dit niet dat 60% van de huishoudens een 100 Mbit/s verbinding zullen nemen, een groot aantal van deze huishoudens heeft al een abonnement en zal waarschijnlijk voor een lagere snelheid kiezen. Het ACM vermeld ongeveer hetzelfde, volgens het ACM heeft 62% van de Nederlandse huishoudens toegang tot een internetverbinding van meer dan 100 Mbit/s.

Alles in 1 pakketten het meest gekozen

In kwartaal 1 van 2015 is voor het eerst in een lange tijd het aantal huishoudens met een kabel verbinding gedaald. Het aantal huishoudens met een ADSL verbinding is gestegen, daarnaast is het aantal glasvezel verbindingen ook gestegen. In totaal zijn er in Nederland 7 miljoen internetaansluitingen beschikbaar. Het overgrote deel daarvan maakt gebruik van alles in 1 pakketten. Een alles in 1 pakket geeft toegang tot internet, telefonie en televisie. Van de 7 miljoen internet aansluitingen zijn er ruim 6 miljoen met een pakket waarbij meerdere diensten worden geleverd.

Toekomst van het ADSL netwerk

Zoals eerder vermeld is KPN bezig met implementeren van twee nieuwe technieken. Door deze technieken is het technisch mogelijk een ADSL verbinding van 200 Mbit/s te halen. Dit is gelijk aan de maximale geboden snelheid van het kabel netwerk. KPN is door gegaan met het ontwikkelen van betere technieken. KPN meldt dat door middel van de nieuwe techniek genaamd super vectoring ze een technische downloadsnelheid van 400 Mbit/s kunnen halen. Met deze snelheden is ADSL een sterke concurrent voor kabel en glasvezel op dit moment.

De snelste ADSL providers

In de tabel hieronder worden de snelste ADSL en VDSL providers vergeleken met elkaar. Momenteel biedt KPN de hoogste VDSL snelheid van alle providers aan. De maximale VDSL snelheid kan in de toekomst oplopen naar 400 Mbit/s.

Maximale internetsnelheid
150 Mbit/s
100 Mbit/s
100 Mbit/s
100 Mbit/s
100 Mbit/s

De planning van KPN

Het nadeel van de nieuwe technieken is dat deze moeten worden ingebouwd in het netwerk. Hierdoor kan KPN niet in één keer alle snelheden verhogen. Als je nu gaat overstappen is het verstandig de toekomstplanning in jouw buurt te bekijken. KPN heeft een website waar je je postcode en huisnummer kan vermelden om te kijken wat er wordt aangepast in jouw buurt. De planning van KPN kan je helpen of je nu moet overstappen of misschien later. Als er binnenkort een grote upgrade plaats vind is het misschien raadzaam een aantal maanden te wachten met overstappen, de planning kan vertraging oplopen waardoor je soms beter nu van goede aanbiedingen gebruik kan maken.

Ontwikkelingen van kabel en glasvezel

Glasvezel kabelMomenteel is er weinig bekend over nieuwe ontwikkelingen op kabel en glasvezel internet, de maximale downloadsnelheid van kabel en glasvezel zijn veel hoger dan op dit moment wordt geleverd. Zo zijn er snelheden van 1000 Mbit/s bereikt, de maximale snelheid op het glasvezel netwerk is hoger dan 1000 Mbit/s. Dit kan oplopen tot 2000 Mbit/s.

ADSL snel en goedkoop internet

De internetsnelheid van ADSL kan binnenkort goed concurreren met internetsnelheden van kabel en glasvezel. Momenteel is ADSL de goedkoopste vorm van internet, door de nieuwe technieken die KPN aan het implementeren is kan ADSL ook snel en goedkoop internet worden. Als er hoge snelheden worden aangeboden tegen een lage prijs op het ADSL netwerk zal dit kabel en glasvezel aanbieders forceren zelf ook een hogere snelheid te bieden of goedkoper internet te leveren. Het goedkoopste ADSL internet abonnement is momenteel beschikbaar bij Online. Dit ADSL abonnement kost gemiddeld 17,45 per maand.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.