ADSL wordt goedkoop en snel internet

Goedkoop internetADSL internet zal in 2015 waarschijnlijk een stuk sneller worden. KPN heeft plannen om de internetsnelheid te verhogen naar 240 Mbit/s. ADSL is het goedkoopste internet van Nederland.

ADSL snel en goedkoop internet

De huidige snelheid van het ADSL netwerk is lager dan de snelheid van kabel en glasvezel internet. KPN heeft plannen om de snelheid van het ADSL netwerk te verhogen naar 240 Mbit/s. Met deze snelheid is ADSL een goed alternatief voor kabel of glasvezel internet. De drastische snelheidsverhoging komt door nieuwe technieken zoals pairbonding en vectoring.

ADSL is goedkoop internet

De snelheid van ADSL is de afgelopen jaren steeds verder verhoogt. Dit komt doordat KPN meer wijkcentrales plaatst en de techniek beter wordt. Hierdoor was de maximale snelheid van 20 Mbit/s in 2011 verhoogd naar 50 Mbit/s en binnenkort is het zelfs mogelijk 240 Mbit/s te halen.

Goedkoop internet in Nederland

Goedkoop internet is overal in Nederland beschikbaar. Niet iedereen kan gebruik maken van alle mogelijkheden zoals ADSL, kabel of glasvezel. Glasvezel is de laatste jaren meer beschikbaar geworden voor Nederlanders. Daarnaast zijn er ook meer aanbieders van goedkoop internet. Hierdoor kan je van verschillende providers kiezen. Hieronder is een overzicht van de huidige verdeling van internet aansluitingen.

Internetaansluitingen in Nederland

Bron: ACM

Zoals hierboven zichtbaar is hebben de meeste Nederlanders een internet verbinding boven de 10 Mbit/s. Een klein deel van de internet aansluitingen heeft een downloadsnelheid van 100 Mbit/s of meer.

Het aantal Nederlanders dat gebruikt maakt van een kabel verbinding voor internet is het grootst, kort gevolgd door ADSL. Enkel een klein deel maakt momenteel nog gebruik van glasvezel internet. Goedkoop internet via glasvezel is echter ook nog niet overal in Nederland beschikbaar. Ongeveer 48% van de huishoudens in Nederland met een internetaansluiting maakt gebruik van kabel internet.

Nederland in top 10 snelste internet

Nederland behoort in 2015 tot de top 10 van landen met het snelste internet. De gemiddelde snelheid van alle internet aansluitingen in Nederland is 10,1 Mbit/s. Met deze snelheid staat Nederland zesde in de top 10 van alle landen in de Wereld. Zuid Korea heeft het snelste internet van de hele wereld. Internet in Nederland is in vergelijking met andere landen altijd snel geweest. Toch gebruikt een klein aantal huishoudens nog een inbelverbinding. De inbelverbinding was de voorloper van het huidige ADSL netwerk.

Wat is de toekomst van het internet

Hoewel ADSL in vergelijking met kabel internet en glasvezel internet een oude techniek is is het nog geen verouderde techniek. KPN is de beheerder van dit netwerk en uit de kwartaal reflectie en het ACM onderzoek blijkt dat er nog veel mogelijk is op dit netwerk. Momenteel is de maximum downloadsnelheid 80 Mbit/s echter verwacht KPN in 2015 een snelheid van 240 Mbit/s te behalen. Met een snelheid van 240 Mbit/s kan het ADSL netwerk concurreren met de kabel en ook het glasvezel internet. ADSL is altijd één van de goedkoopste internet mogelijkheden geweest.

Toch heeft ADSL internet een nadeel, hoe groter de afstand tot de wijkcentrale is, des te lager wordt de internetsnelheid. Het grootste verval zal optreden na ongeveer 800 meter van de wijkcentrale af. Bedenk wel dat de afstand tot de wijkcentrale niet altijd overeenkomt met de lengte van de ADSL kabel. Hieronder is een voorbeeld.

Afstand tot de wijkcentrale

In het bovenstaande voorbeeld is te zien hoe een ADSL kabel door eventuele obstakels langer kan zijn dan de hemelsbrede afstand naar de wijkcentrale. Dit komt omdat de kabel eerst langs een andere straat gaat. Hierdoor kan de kabel dus een paar 100 meter langer zijn.

Naast ADSL zal ook het goedkope kabel internet een stuk sneller worden. De downloadsnelheid van Ziggo is onlangs al verhoogd maar in de nabije toekomst zal de downloadsnelheid van kabel internet hoger worden. Het is door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kabel internet theoretisch mogelijk een downloadsnelheid van 1000 Mbit/s te halen. Dit is 500% meer dan de huidige snelheid!

ADSL is goed voor de toekomst

Zoals eerder verteld zijn er in Nederland nog een aantal mensen die gebruik maken van een inbelverbinding voor goedkoop internet. ADSL internet zal het aankomende jaar de concurrentie met de kabel aan kunnen gaan. Providers zoals Tele2, Telfort, Online en Stipte maken gebruik van de ADSL kabel van KPN. Het is momenteel alleen mogelijk bij KPN om een downloadsnelheid van 80 Mbit/s te behalen door middel van ADLS internet. Binnenkort zullen de providers die het netwerk huren van KPN hier ook gebruik van kunnen maken.

Wanneer is glasvezel overal beschikbaar

Het zal nog een aantal jaar duren voordat glasvezel overal in Nederland beschikbaar is. Dit hangt vooral af van de consumenten zelf, als meer mensen snel en goedkoop internet via het glasvezel netwerk willen zal de aanleg ook sneller gaan. De huidige voorspelling is dat heel Nederland in 2019 aangesloten is op het glasvezel netwerk. Nadat het grootste deel van Nederland is aangesloten op het glasvezel netwerk zullen de providers werken aan een hogere downloadsnelheid.

Het goedkoopste internet van Nederland

Het goedkoopste internet in Nederland is verkrijgbaar via ADSL. Hieronder is een vergelijking tussen de goedkoopste ADSL abonnementen.

DownloadsnelheidLooptijdPrijs per maan exlusief kortingPrijs inclusief korting

30 Mbit/s24 Maanden€ 24,95€ 17,45

50 Mbit/s24 Maanden€ 29,95€ 19,95

20 Mbit/s12 Maanden€ 22,-€ 20,25


Online heeft twee abonnementen in de top drie van goedkoopste internet abonnementen staan. Hoewel Online ook glasvezel aanbiedt maken de bovenstaande abonnementen beide gebruik van ADSL. Tele2 biedt een goedkoop internet abonnement van 12 maanden aan. Dit abonnement is voordelig voor consumenten die graag ieder jaar willen overstappen voor de beste aanbiedingen. Bij alle drie de bovenstaande abonnementen krijg je een draadloze router in bruikleen gratis.

Goedkoop internet in 2015

Goedkoop internet zal in Nederland via meerdere manieren beschikbaar zijn. Consumenten kunnen nu kiezen tussen ADSL, kabel en glazvezel internet. Een groot voordeel van ADSL en kabel is dat het goedkoop is. Bij kabel internet heb je altijd de maximale snelheid. Bij een goedkoop internet abonnement met 120 Mbit/s zal je altijd 120 Mbit/s halen. Een goedkoop ADSL internet abonnement is je downloadsnelheid afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.