Afspraken voor sneller breedbandinternet in buitengebieden

30 Mbit/s snel internetVolgens de Europese regelgeving moet iedereen in 2020 kunnen beschikken over een vaste internetverbinding met een downloadsnelheid van 30 Mbit/s. De Tweede Kamer heeft een eigen doelstelling om hier minimaal 100 Mbit/s van te maken in 2025. Dit liet minister Henk Kamp middels een brief laten weten aan de Tweede Kamer.

Snel internet is niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend

Hoewel Nederland een zeer hoge breedbandpenetratie kent van 94% is snel internet vaak nog niet beschikbaar in buitengebieden. Europese regelgeving moet ervoor zorgen dat er vanaf 2020 op elk adres een internetabonnement met een snelheid van 30 Mbit/s beschikbaar is. In 2025 moet dit volgens minister Henk Kamp minimaal 100 Mbit/s zijn.

KPN is in haar rol als netwerkbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud en upgrades aan de koperlijnen. KPN heeft een speciale webpagina ingericht om de geplande updates te bekijken. De tool verschaft inzicht in de koperlijnen die worden beheerd door KPN en controleert daarnaast de aanwezigheid van een glasvezelnetwerk.

Wat is snel internet

Snel internet is een relatief begrip, de snelheid van internetverbindingen wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid data die er in een bepaalde tijd kan worden verstuurd. Gebruik de onderstaande speedtest om de huidige internetsnelheid te meten.

Snel internet is verkrijgbaar in drie varianten: ADSL/VDSL, kabel en glasvezel, waarbij ADSL/VDSL en kabel de hoogste dekkingsgraad hebben. In het algemeen worden via ADSL/VDSL de laagste snelheden behaald en door glasvezel de hoogste snelheden. Voor de meeste huishoudens biedt goedkoop internet via de kabel de juist verhouding tussen prijs en snelheid.

Onderstaande tabel toont de relatie tussen de internetsnelheid en de tijdsduur om een groot bestand (een Bluray film van 8 GB) te downloaden.

Mbit/sDownloadsnelheidDownloaden van een film (Bluray kwaliteit 8GB)
10 Mbit/s1,25 MB p/s1 uur en 47 minuten
30 Mbit/s3,75 MB p/s35 minuten
100 Mbit/s12,5 MB p/s11 minuten
150 Mbit/s18,75 MB p/s8 minuten

100 Mbit/s op veel plekken al beschikbaar

Hoewel het streven is om pas in 2025 overal internet met een snelheid van 100 Mbit/s aan te bieden zijn er nu al een hoop plaatsen in Nederland waar 100 Mbit/s internet al beschikbaar is.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.