Bundeling telecomdiensten speelt steeds grotere rol

Bundeling telecomdienstenIn de afgelopen jaren is de bundeling van telecomdiensten een steeds grotere rol gaan spelen in Nederland. Consumenten sluiten steeds vaker gecombineerde bundels af bij dezelfde aanbieder. Het gaat hierbij om combinaties van vaste diensten (internet bellen & TV), maar ook van vast en mobiel. Consumenten met een mobiel abonnement bij KPN of Vodafone kunnen rekenen op onder andere. 5 euro korting en een dubbele databundel bij het afsluiten van een goedkoop internet, bellen & tv abonnement.

De groei van triple- en quad-play

Telecompaper meldt dat het aantal huishoudens dat eind 2016 gebundelde diensten bij dezelfde aanbieder afneemt is gegroeid tot bijna 6.5 miljoen voor internet bellen & tv (triple-play). Het aantal huishoudens met een vier in één abonnement (quad-play) steeg naar 800.000 in 2016.

Voordelen van gecombineerde abonnementen

Het combineren van diensten levert een aantal voordelen op. Internet, bellen & TV van één aanbieder is goedkoper dan losse abonnementen bij meerdere providers. Een ander voordeel is dat je één aanspreekpunt hebt en één factuur krijg voor alle diensten.

Quadplay-paketten, waarbij vaste en mobiele diensten bij één provider worden afgenomen bieden additionele extra’s. KPN & Ziggo bieden een uitgebreid pakket aan voordelen wanneer zowel mobiele als vaste diensten worden afgenomen. Klanten krijgen onder andere 5 euro korting, een verdubbeling van de databundel en een extra zenderpakket. In onderstaand overzicht zijn de voordelen van beide quad-play abonnementen opgenomen.

AbonnementVoordelen
Internet bellen & TV + Mobiel € 5 korting per maand
Dubbele databundel (mobiel)
Extra zenders
Firewall + virusscanner

Internet bellen & TV + Mobiel € 5 korting per maand
Dubbele databundel (mobiel)
Extra zenders
Gratis ondeling bellen
MB’s delen

Bij Ziggo krijg je naast het bovenstaande ook een gratis firewall en virusscanner bij een gecombineerd abonnement. Bij KPN is het mogelijk om MB’s te delen en gratis onderling te bellen met alle KPN nummers binnen het abonnement. Heb je een mobiel abonnement bij KPN of Vodafone dan kom je direct in aanmerking voor bovenstaande kortingen bij het afsluiten van een vast abonnement. Andere aanbieders hebben momenteel (nog) geen quadplay aanbod. Goedkoop internet bellen & tv aanbieders Tele2 en T-Mobile zijn nog bezig met het opstellen van een quadplay pakket. (bron: rapportage telecomdiensten ACM).

Nadelen van gecombineerde abonnementen

Goedkope losse abonnementen met alleen televisie of alleen bellen worden schaarser. Dit komt enerzijds door de opkomst van gecombineerde abonnementen. En anderzijds door de afname in de vraag naar losse TV of telefonie abonnementen.

Bij veel providers is de optie om een los abonnement af te sluiten voorbehouden tot een internetabonnement. In onderstaande tabel zijn de combinaties van abonnementen van alle providers opgenomen.

Alleen TVAlleen bellenAlleen internetInternet, (bellen) & TV

Het is enkel bij KPN mogelijk om alleen vaste telefonie af te sluiten. Enkel een televisieabonnement afsluiten is alleen mogelijk bij Ziggo. De opkomst van gecombineerde abonnementen biedt vooral voordeel aan afnemers van tripple- en quad play pakketten.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.