Type internetverbinding van invloed op de maximale downloadselheid


Verschillende typen internetverbindingen
Een internet abonnement hoeft niet duur te zijn. Let wel op tijdens het kiezen van een abonnement dat het type internetverbinding effect heeft op je maximale downloadsnelheid én uploadsnelheid.

Verschillende type verbindingen

In Nederland zijn er vier verschillende typen internetverbindingen. Dit zijn DSL, kabel, glasvezel en 4G internet. Het type internetnetverbinding heeft effect op de downloadsnelheid. Als je een internet abonnement neem met een (A)DSL verbinding dan heb je over het algemeen een lagere downloadsnelheid dan bij kabel, glasvezel en 4G internet.

Verschil tussen DSL, kabel en glasvezel

Een (A)DSL verbinding is ouderwets in vergelijking met kabel en glasvezel. Omdat een (A)DSL verbinding gebruik maakt van de telefoonlijn is de maximale downloadsnelheid lager. Daarnaast treedt er een verval op omdat de telefoonlijn van koper is gemaakt. Hoe verder je van de wijkcentrale afwoont, des te lager zal je internetsnelheid zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een abonnement hebt met 50 Mbit/s maar door de afstand kan je maximaal 25 Mbit/s ontvangen.

VoordelenNadelen
(A)DSLGoedkoopVerval van internetsnelheid door lange afstand
KabelAltijd maximale downloadsnelheidAlleen bij Ziggo beschikbaar
GlazvezelAlleen bij Ziggo beschikbaarDuur
4GHoge downloadsnelheidAlleen beschikbaar in buitengebieden

Kabel & glasvezel

Kabel en glasvezel hebben hier geen last van, op deze verbinding treedt er geen verval op bij de internetsnelheid. Je zal daarom altijd je maximaal behaalbare downloadsnelheid ontvangen, het verschil tussen kabel en glasvezel is op dit moment dat je bij kabel internet een lage uploadsnelheid krijgt. Bij glasvezel is je downloadsnelheid gelijk aan je uploadsnelheid.

4G internet

Tegenwoordig bieden ook KPN en T-Mobile de mogelijkheid aan om vast internet via 4G af te nemen. Dit doen de providers omdat in sommige buitengebieden de downloadsnelheid van (A)DSL extreem laag is. Met 4G internet kan je een maximale downloadsnelheid van 225 Mbit/s krijgen bij KPN en 300 Mbit/s bij T-Mobile.

Wat is een Mbit/s?

Internet providers geven de internetsnelheid van pakketten weer in Mbit/s. Weinig consumenten realiseren zich niet dat een 1 Mbit niet gelijk is aan 1 MB. Je downloadsnelheid, die je in bijvoorbeeld internet Explorer ziet verschijnen is in MB en niet in Mbit. Een MB is gelijk aan 8 Mbit, een downloadsnelheid van 100 Mbit/s kan maximaal 12,5 MB/s zijn.

Mbit/sDownloadsnelheid
20 Mbit/s2,5 MB/s
30 Mbit/s3,75 MB/s
40 Mbit/s5 MB/s
Mbit/sDownloadsnelheid
50 Mbit/s2,5 MB/s
100 Mbit/s3,75 MB/s
200 Mbit/s25 MB/s
Mbit/sDownloadsnelheid
300 Mbit/s37,5 MB/s
400 Mbit/s50 MB/s
500 Mbit/s62.5 MB/s

Hierboven is te zien hoeveel Mbit/s gelijk staat aan de hoeveelheid MB/s. Let wel op dat de theoretische downloadsnelheid bij (A)DSL kan verschillen met de praktische downloadsnelheid.

Goedkoopste abonnement

Over het algemeen zijn internetabonnementen met bij een (A)DSL provider het goedkoopste en abonnementen via kabel én glasvezel internet bieden de hoogste downloadsnelheid. Hieronder is een overzicht van het goedkoopste internet abonnement op dit moment.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.