Internetsnelheid ligt fors lager dan maximum bij goedkoop internet, bellen en TV

Gemiddelde internetsnelheid bij goedkoop internet, bellen en TV abonnementDe maximale snelheden voor vaste internetverbindingen worden steeds hoger. Diverse aanbieders van abonnementen met goedkoop internet, bellen en TV bieden inmiddels glasvezel internet aan met een maximale snelheid van 500 Mbit/s. Vaak worden deze maximale snelheden echter bij lange na niet gehaald. In 2015 bleek al uit een onderzoek van het consumentenprogramma Kassa dat maar liefst 75% van de consumenten een lagere gemeten internetsnelheid haalde dan de beloofde snelheid waarmee de providers adverteren.

Het onderzoek kwam het programma wel op kritiek te staan. Consumenten hebben zelf de resultaten ingevuld, maar niet elke consument weet het verschil tussen MB/s en Mbit/s en het onderzoek is ook niet gecorrigeerd voor afwijkende snelheden door bijvoorbeeld oude kabels in sommige huizen. Dat de gemiddelde snelheid lager ligt dan de beloofde snelheid lijdt echter geen twijfel. Enkele jaren geleden bleek namelijk ook al uit een onderzoek van Telecompaper en iPing Research dat Nederlanders slechts 60 procent van de geadverteerde snelheid halen via breedbandinternet. Internationaal onderzoek naar de gemiddelde internetsnelheid in Nederland bevestigt dit beeld.

Het Amerikaanse bedrijf Akamai houdt zich bezig met de ontwikkeling van internettechnologieën. Het bedrijf doet ook elk kwartaal onderzoek naar de stand van internet in verschillende landen. Ook Nederland wordt elk jaar in deze onderzoeken meegenomen. Sinds 2008 meet Akamai de gemiddelde internetsnelheid via een vaste verbinding in Nederland. Omdat de technologie steeds beter wordt is in het onderstaande overzicht steeds de gemeten internetsnelheid te zien in het vierde kwartaal van elk jaar, op dat moment zou de techniek in dat jaar tenslotte het verst ontwikkeld moeten zijn. Hieronder zijn de gemiddeld gemeten internetsnelheden te zien bij een abonnement met goedkoop internet, bellen en TV.

PeriodeGemiddeld gemeten internetsnelheid
Gemiddelde internetsnelheid bij goedkoop internet, bellen en TV abonnement4e kwartaal 20084,9 Mbit/s
4e kwartaal 20095,3 Mbit/s
4e kwartaal 20107,0 Mbit/s
4e kwartaal 20118,2 Mbit/s
4e kwartaal 20128,6 Mbit/s
4e kwartaal 201312,4 Mbit/s
4e kwartaal 201414,2 Mbit/s
4e kwartaal 201517 Mbit/s

Bron: Akamai State of the Internet report

Gemiddelde internetsnelheid bij goedkoop internet, bellen en TV abonnement verdrievoudigd

Uit het bovenstaande overzicht blijkt dat de gemiddeld gemeten internetsnelheid in Nederland sinds 2008 behoorlijk is gestegen. Vooral vanaf 2012 is de internetsnelheid gemiddeld genomen een stuk hoger komen te liggen. Tussen 2008 en 2015 is de gemiddelde internetsnelheid bij een abonnement voor goedkoop internet, bellen en TV zelfs driemaal zo hoog geworden. In 2015 lag de gemiddelde gemeten internetsnelheid in Nederland dus op 17 Mbit per seconde. Het gaat hierbij om het gemiddelde voor heel Nederland, in specifieke gebieden kan de internetsnelheid hoger of lager liggen.

Abonnementen met de hoogste maximaal haalbare internetsnelheid

Door bij het afsluiten van een abonnementen met goedkoop internet, bellen en TV een postcodecheck in te vullen kun je meestal zien wat de maximaal haalbare snelheid is op je eigen adres. Deze snelheid ligt over het algemeen lager dan de maximale aangeboden snelheid. De internetsnelheid wordt namelijk door een aantal factoren beïnvloed, één daarvan is de beschikbaarheid van glasvezel of kabel, waarmee hogere internetsnelheden kunnen worden behaald. Bij ADSL hebben de afstand van je huis tot de wijkcentrale en de eventuele aanwezigheid van een reservekoperlijn waarmee extra bandbreedte kan worden aangeboden invloed op de haalbare internetsnelheid.

1e kwartaal 20152e kwartaal 20153e kwartaal 20154e kwartaal 2015
Glasvezel
(aansluitingen x 1000)
737792840894
Kabel
(aansluitingen x 1000)
3.2593.2453.2493.272
DSL
(aansluitingen x 1000)
2.9232.9132.8722.862

Bron: Autoriteit Consument en Markt

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt elk kwartaal bij welk type internetverbinding het meest wordt afgenomen door consumenten. De gegevens van de ACM over 2015 zijn hierboven weergegeven. Uit de laatste Telecommonitor van de toezichthouder blijkt dat de meeste consumenten eind 2015 gebruikmaken van internet via de kabel (47 procent). Verder maken veel consumenten gebruik van DSL internet, een verzamelnaam voor ADSL en VDSL internet (41 procent) en beschikt nog maar een klein deel van de internetgebruikers over een glasvezelaansluiting (13 procent). Een belangrijk deel van de consumenten maakt dus gebruik van internet via een DSL verbinding. Hoe verhoudt de maximale snelheid van deze internetverbinding zich tot de gemiddelde snelheid waar consumenten gebruik van kunnen maken?

Vergelijkingssite Providercheck verzamelt data over de internetsnelheid van de verschillende providers. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van snelheidstests die door consumenten worden uitgevoerd. Op basis van deze gegevens houdt de website een ranglijst bij van de internetproviders met de hoogste gemeten internetsnelheid. In het onderstaande overzicht is te zien hoe deze gemeten snelheden verschillen van de maximale snelheid die de providers aanbieden. Het gaat hierbij om internet via een DSL verbinding, de maximale snelheid ligt hierbij tussen de 20 en 100 Mbit per seconde.

Maximaal aangeboden downloadsnelheid via DSLGemiddeld geteste downloadsnelheid via DSL*
100 Mbit/s51,7 Mbit/s
40 Mbit/s41,2 Mbit/s
80 Mbit/s32,6 Mbit/s
60 Mbit/s24,9 Mbit/s
80 Mbit/s20,5 Mbit/s
100 Mbit/s16,3 Mbit/s
100 Mbit/s13,7 Mbit/s

*Bron: providercheck.nl

Fiber biedt hoogste gemiddelde internetsnelheid

Uit het bovenstaande overzicht blijkt dat klanten van Fiber de hoogste gemiddelde internetsnelheden behalen. Bij een abonnement met goedkoop internet, bellen en TV haal je bij Fiber een gemiddelde downloadsnelheid van ruim 50 Mbit/s. Ook klanten van Ziggo en Vodafone halen een hoge gemiddelde downloadsnelheid. Bij Ziggo ligt de gemiddeld gemeten snelheid zelfs een fractie hoger dan de maximum aangeboden snelheid, waarmee het verschil tussen de maximale en de gemiddelde snelheid bij Ziggo het kleinst is. Bij de andere providers is er een groot verschil tussen de maximale en de gemiddelde gemeten internetsnelheid. Om te zien hoe het precies gesteld is met de internetsnelheid op je eigen adres is het altijd verstandig zelf een postcodecheck uit te voeren.

Goedkoop internet, bellen en TV met een hoge maximaal haalbare internetsnelheid

Fiber, Ziggo en Vodafone bieden dus de hoogste gemiddelde internetsnelheden aan. In de onderstaande vergelijking is te zien wat je bij deze providers betaalt voor een abonnement met goedkoop, internet, bellen en TV. Hierbij zijn de maximale en de gemiddelde internetsnelheid weergegeven. Door middel van een postcodecheck kun je nagaan welke snelheid je mag verwachten op je eigen adres. Bij Fiber en Vodafone krijg je korting tijdens de eerste maanden dat het abonnement loopt. Fiber biedt het abonnement de eerste drie maanden aan voor slechts 9,95 euro, terwijl je bij Vodafone in de eerste zes maanden 31 euro betaald in plaats van 51 euro. In de onderstaande vergelijking is de gemiddelde prijs per maand weergegeven, de kortingen zijn in de gemiddelde prijzen verwerkt.

AbonnementGemiddelde prijs per maand
max: 100 Mbit/s
gem: 51,7 Mbit/s
€ 0,09/min
35 TV-zenders
€ 32,45
max: 80 Mbit/s
gem: 32,6 Mbit/s
€ 0,09/min
60 TV-zenders
€ 41,-
max: 40 Mbit/s
gem: 41,2 Mbit/s
€ 0,10/min
70 TV-zenders
€ 45,95

Uit de vergelijking blijkt dat Fiber het goedkoopste internet, bellen en TV abonnement aanbiedt. Bij dit abonnement krijgen klanten wel het kleinste aanbod van televisie zenders. Wie behoefte heeft aan een groter TV aanbod kan beter kiezen voor Vodafone of Ziggo. Ziggo heeft het grootste zenderaanbod bij het abonnement, maar komt dan ook als duurste provider uit de vergelijking.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.