Keuzeadvies goedkoop internet, bellen en TV

Keuzeadvies-goedkoop-internet,-bellen-en-tvDe provider die je het beste kan kiezen hangt enerzijds af van persoonlijke eisen en wensen. Bijvoorbeeld de internetsnelheid, het aantal televisiezenders en de keuze tussen wel of geen vaste telefonie. Anderzijds is de keuze voor een provider locatieafhankelijk, zo kan het aanbod van providers verschillen per regio. Over het algemeen zijn ADSL providers goedkoper dan aanbieders van kabel of glasvezel. Aanbieders van kabel en glasvezel hebben op hun beurt weer hogere downloadsnelheden. Op het moment van schrijven biedt NLEx het goedkoopste internetabonnement aan.

De zoektocht naar de beste provider begint met een postcodecheck

Aanbieders van internet bellen en tv bieden verschillende pakketten aan, maar niet alle aanbieders en pakketten zijn overal beschikbaar. De beschikbaarheid van een aanbieder en de pakketten kan met een postcodecheck worden gecontroleerd. Bij een verhuizing kan je met de postcodecheck controleren of de huidige provider haar diensten ook op het nieuwe adres aanbied.

De keuze tussen kabel, ADSL of glasvezel

Goedkoop en internet bellen en tv is beschikbaar over kabel, ADSL en glasvezel. Deze drie technieken hebben ieder voordelen en nadelen.

Kabelproviders zijn van oorsprong televisieaanbieders die later ook internet zijn gaan aanbieden. Om deze reden is het bij een kabelaar niet mogelijk om een pakket te nemen zonder tv abonnement. Kabelaanbieders kunnen abonnementen leveren met lage (40 Mbit/s) en zeer hoge (200+ Mbit/s) downloadsnelheden. Bij kabelinternet komen de theoretische internetsnelheden nauw overeen met de snelheden die je in de praktijk zal halen. Het gelijktijdig TV kijken en internetten heeft bij de kabel anders dan bij ADSL geen enkele invloed op de snelheid van het internet.

Bij ADSL is het mogelijk om te kiezen tussen alleen internet, alleen tv, alleen bellen of een alles in één pakket. Bij ADSL abonnementen gaat de bandbreedte voor tv kijken af van de bandbreedte voor internet. Dit heeft tot gevolg dat wanneer de tv aanstaat het internet langzamer zal zijn dan wanneer de tv uitstaat. Ben je op zoek naar een goedkoop internet, bellen en tv abonnement dan is ADSL is vaak de goedkoopste optie. Wie een snel abonnement zoekt kan beter kiezen voor kabel of glasvezel.

Bij glasvezel is het eveneens mogelijk om te kiezen tussen alleen internet, alleen tv, alleen bellen of een alles in één pakket. Glasvezel is een vezel gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie wordt bij glasvezel verzonden met behulp van laserlicht. Met glasvezel kunnen hogere downloadsnelheden worden bereikt dan met welk ander netwerk dan ook. De hoogst haalbare downloadsnelheid is momenteel 500 Mbit/s.

Internet met de juiste snelheid

De meeste aanbieders van internet bellen en tv bieden drie internetsnelheden aan. Soms worden deze pakketten aangeduid als ‘klein’ ‘gemiddeld’ en ‘groot’ maar er staat ook altijd een snelheid bij vermeld. De snelheid van internet wordt aangeduid in Mbit/s (megabit per seconde). Welke internetsnelheid je nodig hebt hangt af van wat je doet op internet en hoeveel personen er gebruik maken van het internet.

PakketGeschikt voorGekozen door
Klein (10 tot 30 Mbit/s)Geschikt om te browsen, e-mailen, video’s (uitzending gemist, YouTube) te bekijken, muziek te streamen, online gamen en af en toe bestanden te downloaden op één of meerdere apparaten.*28% van de mensen kiest voor een internetpakket met een snelheid tussen de 10 en 30 Mbit/s
Gemiddeld (30 Mbit/s tot 100 Mbit/s)Naast het bovenstaande ook geschikt voor het sneller downloaden van grote bestanden, het regelmatig spelen van online games en een combinatie van alle bovenstaande scenario’s op meerdere apparaten tegelijk.*37,5% van de mensen kiest voor een internetpakket met een snelheid tussen de 30 en 100 Mbit/s
Groot (100 Mbit/s+Geschikt voor de echter grootverbruiker: mensen die naast het bovenstaande ook heel veel grote bestanden downloaden.*32,3% van de mensen kiest voor een internetpakket met een snelheid hoger dan 100 Mbit/s

* Percentages zijn afkomstig uit de telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt. Voor de telecommonitor verstrekken de grootste partijen in de sector periodiek gegevens over hun activiteiten.

Wil je weten hoe snel je kan downloaden met een bepaald internetpakket dan moet er worden omgerekend worden van megabits naar megabytes. Dit kan je eenvoudig doen door het aantal Mbit/s te delen door 8.

Mbit/sDownloadsnelheid
10 Mbit/s1,25 MB/s
50 Mbit/s6,25 MB/s
100 Mbit/s12,5 MB/s

Het gaat hierbij om de theoretische downloadsnelheid, de daadwerkelijke downloadsnelheid zal in de praktijk altijd lager uitvallen. Dit heeft te maken met het aantal apparaten (hop count) dat het internetsignaal moet passeren voordat het bij jou aankomt. Ook de afstand tot de centrale kan met name bij ADSL van invloed zijn op de maximaal haalbare downloadsnelheid.

Televisiepakket en optionele zenders

interactieve-tvDe meeste aanbieders van internet, bellen en tv hebben een basiszenderpakket. Dit pakket bevat tussen de 40 en 60 zenders en een televisieontvanger geschikt voor één tv. Het gaat hierbij om de belangrijkste Nederlandse zenders aangevuld met buitenlandse zenders. Het basispakket is altijd uit te breiden met extra televisie zenders, tv ontvangers en de mogelijkheid om tv op te nemen.

Bij een digitaal televisiepakket krijg je bij de meeste internet, bellen en tv providers ook interactieve TV. Interactieve tv maakt het mogelijk om televisie te pauzeren en programma’s terug te kijken. Het is met interactieve tv ook mogelijk om tv programma’s op te nemen, hiervoor is een aparte decoder nodig die drie tot vijf euro per maand extra kost.

Vaste telefoonlijn

Bij alle aanbieders van internet, bellen en tv is het mogelijk om een vaste telefoonlijn te nemen, maar het is niet verplicht. Er kan bij een vaste telefoonlijn gekozen worden uit bellen per minuut of het duurdere onbeperkt bellen. De voorwaarden voor onbeperkt bellen verschillen van provider tot provider.

Nummerbehoud bij vaste telefonie

Bij een overstap zonder adreswijzing is het altijd mogelijk om je vaste nummer te behouden. Bij een verhuizing is het mogelijk om je vaste nummer te behouden als het nieuwe adres in hetzelfde netnummer gebied ligt. Bij verhuizing naar een adres met een ander netnummer krijg je altijd een nieuw telefoonnummer.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.