KPN en Vodafone boete voor schending net neutraliteit

Goedkoop internet toekomst voor tabletHet ACM heeft KPN en Vodafone beboet. Internet verbruik op mobiele apparaten is sinds 2013 toegenomen met 51%.

ACM deelt boete uit

KPN en Vodafone hebben een boete gekregen van het ACM voor het niet naleven van de net neutraliteit in Nederland. De boete van KPN is totaal 250.000 euro, Vodafone moet 200.000 euro betalen.

Net neutraliteit

Nederland is een land waar de consument veel rechten heeft. In vergelijking in Rusland is dit totaal anders. Daarnaast hebben bedrijven ook eerlijke concurrentie met elkaar, voor internet bellen en tv heet dit net neutraliteit. De grote providers bieden kleine concurrenten een eerlijke kans.

KPN beheerd bijvoorbeeld de telefoonlijn, dit wordt gebruikt voor ADSL internet. Echter kunnen andere providers wel gebruik maken van dit netwerk voor internet. De Autoriteit Consument en Mark is een organisatie die opkomt voor consumenten maar ook bedrijven in de markt. Door deze organisatie kunnen providers allemaal verschillende internet bellen en TV aanbiedingen hebben.

Boete voor KPN en Vodafone

De providers KPN en Vodafone hebben van deze organisatie een boete van enkele tonnen gekregen. Deze boete is veroorzaakt door het breken van de net neutraliteit. KPN blokkeerde enkele websites en de FTP toegang op haar hotspots voor Wifi. Hierdoor behandelde KPN het internet verkeer niet eerlijk. De boete voor KPN was 250.000 euro.

De provider Vodafone heeft een boete van 200.000 euro gekregen doordat de provider een internet service voortrok. Vodafone rekende geen kosten voor het bekijken van HBO vanaf een mobiel apparaat. Hierdoor had HBO een oneerlijke voorsprong op de concurrentie, aldus het ACM.

Goedkoop internet streamen

Internet op de tablet wordt meer gebruikt dan in 2013. Door het snelle 4G netwerk van enkele providers is het mogelijk series en films in hoge kwaliteit te bekijken. Uit onderzoek van het ACM blijkt dat dit met 46% is toegenomen, het mobiel dataverbruik is evenals toegenomen in vergelijking met 2013. De tablets hebben toegang tot het snelle internet via een simkaart in het apparaat. Niet iedere simkaart is hiervoor geschikt, door het gelimiteerde aantal 06 nummers gaan de tablets in 2015 een 047 nummer krijgen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.