Minder behoefte aan compleet abonnement voor goedkoop internet, bellen en TV

Goedkoop tv kijken via NetflixHoewel we steeds meer TV kijken, overwegen ook steeds meer consumenten om hun TV abonnement op te zeggen. Streaming TV diensten zoals Netflix, HBO en Uitzending Gemist hebben hier een grote invloed op. Naarmate dergelijke on demand TV diensten populairder worden hebben minder consumenten behoefte aan een compleet pakket met goedkoop internet, bellen en TV. Je zult je vaste TV aansluiting dan tenslotte niet of nauwelijks meer gebruiken.

Steeds minder Nederlanders hebben behoefte aan een TV-aansluiting bij hun abonnement voor goedkoop internet, bellen en TV. In april 2015 gaf nog maar 4 procent van de Nederlanders aan het TV abonnement op te willen zeggen, in maart 2016 was dat opgelopen naar 11 procent. Hieronder is te zien dat hoe het aantal consumenten dat overweegt het TV abonnement op te zeggen zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld.

PeriodeAantal Nederlanders dat overweegt
om TV abonnement op te zeggen
Goedkoop tv kijken via NetflixMaart 201611 procent
September 20158 procent
April 20154 procent

Meer TV kijken, minder behoefte aan TV abonnement

Het klinkt enigszins paradoxaal, maar ondanks het feit dat de interesse in een traditioneel abonnement voor goedkoop internet, bellen en TV stagneert kijken we wel steeds meer TV. In de onderstaande grafiek is te zien hoe de kijktijd zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De rode vlakken geven aan hoeveel minuten Nederlanders elke dag in totaal TV kijken. De kijktijd is tussen 2008 en 2015 met 18 minuten per dag toegenomen, een stijging van ongeveer 10 procent.

Ontwikkeling kijktijd met goedkoop tv abonnement

Bron: MarketingTribune

TV aansluiting bij goedkoop internet, bellen en TV pakket vervangen door Netflix

We zijn in Nederland meer, maar ook anders TV gaan kijken. De zwarte lijn in de onderstaande grafiek geeft aan dat Nederlanders de afgelopen jaren steeds meer ‘uitgesteld’ zijn gaan kijken. In plaats van de TV gids te volgen en bijvoorbeeld om 20.00 uur het Journaal aan te zetten, kijken steeds meer consumenten TV programma’s terug via streamingdiensten. Bijvoorbeeld via NPO gemist. Ook het gebruik van video on demand neemt in Nederland een hoge vlucht. De ontwikkeling van het aantal abonnees bij Netflix illustreert deze tendens. De Amerikaanse aanbieder meldde op 18 april 2016 nog dat het in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd 6,7 miljoen nieuwe klanten heeft kunnen bijschrijven. De onderstaande afbeelding laat zien dat het aantal Netflix abonnees ook in Nederland gestaag is toegenomen sinds 2014. In januari 2016 had Netflix zo’n 1,3 miljoen abonnees. Een toename van bijna een miljoen abonnees in twee jaar tijd.

Goedkoop tv kijken via Netflix

Bron: Telecompaper

Goedkoop TV kijken met streaming diensten

Naast Netflix zijn er nog diverse andere streaming diensten verkrijgbaar via de aanbieders van goedkoop internet, bellen en TV. Op dit moment bieden Ziggo en KPN al streaming TV aan. My Prime van Ziggo kun je alleen afsluiten als je ook al een goedkoop TV abonnement hebt bij de provider. Met My Prime kun je films en series kijken. Het pakket is bij een aantal TV abonnementen van Ziggo inbegrepen. KPN Play is los te bestellen en biedt behalve de filmkanalen van HBO ook de meeste reguliere zenders aan zoals NPO 1, 2 en 3, SBS6 en RTL4. Daarmee heeft Ziggo met My Prime een aanbod dat vergelijkbaar is met dat van Netflix en Videoland Unlimited, terwijl KPN via Play als enige provider ook toegang geeft tot de populairste zenders op de Nederlandse televisie. Ook de nog te lanceren TV dienst Knippr van T-Mobile zal los verkrijgbaar worden. De prijs van Knippr en het zenderaanbod zijn op dit moment nog niet bekend, deze informatie zal tijdens de lancering van komende zomer bekend worden gemaakt.

TV dienstContractduurMaandelijkse kosten
My PrimeMaandelijks opzegbaar€ 6,95
PlayMaandelijks opzegbaar€ 11,99
KnipprMaandelijks opzegbaarNog niet bekend

Netflix marktleider op het gebied van streaming TV

Op dit moment is Netflix onbetwist de grootste aanbieder van streaming TV in Nederland. Met een klantenbestand van 1,3 miljoen klanten laat het Nederlandse aanbieders ver achter zich. MyPrime van Ziggo heeft in totaal 250.000 actieve gebruikers en de filmstreamingdienst Videoland Unlimited heeft 100.000 abonnees. KPN maakt geen klantenaantallen bekend over zijn dienst Play. Procentueel gezien heeft Netflix daarmee bijna 80 procent van de Nederlandse streaming markt in handen. De Nederlandse aanbieders kunnen Netflix voorlopig dus zeker niet naar de kroon steken.

Vooral jongeren kijken TV via streaming diensten

Het gebruik van online streaming diensten is vooral bij jongeren populair. In 2015 onderzocht NRC het kijkgedrag per leeftijdscategorie. Hieruit bleek dat vooral jongeren in de leeftijdscategorieën 13 tot 19 jaar en 20 tot 34 jaar veel ‘non-lineair’ tv kijken, dus via diensten zoals Uitzending Gemist en Netflix. Zo’n 25 procent van de jongeren kijkt namelijk non-lineair. Naarmate mensen ouder worden kijken ze minder non-lineaire TV, zoals de onderstaande grafiek laat zien. Jongeren kijken dus relatief veel vaker non-lineaire televisie dan ouderen.

Leeftijd TV kijkers met goedkoop tv abonnement

Bron: NRC

Goedkoop internet en bellen

Door de toegenomen populariteit van diensten zoals Netflix, HBO, RTL XL en Uitzending Gemist hebben minder consumenten de behoefte aan een compleet pakket met goedkoop internet, bellen en TV. Wie geen TV meer wil afnemen via de kabel kan kiezen voor een pakket met goedkoop internet en bellen. Hieronder is een overzicht te zien van de goedkoopste abonnementen met internet en bellen. Alleen bij Ziggo is een abonnement voor goedkoop internet, bellen en TV in de vergelijking opgenomen, aangezien deze provider niet de mogelijkheid biedt om alleen internet en bellen af te sluiten.

AbonnementAanbiedingPrijs per maand
Internet: 20 Mb/sBellen: € 0,09/min3 maanden: € 10,-€ 25,-
20 Mb/s€ 0,09/minGeen€ 26,-
30 Mb/s
€ 0,075/min
3 maanden: € 16,50€ 26,50
40 Mb/s
€ 0,10/min
Geen€ 26,50
100 Mb/s
€ 0,09/min
3 maanden: € 9,95€ 29,95
20 Mb/s€ 0,10/min3 maanden: € 25,-€ 32,50
150 Mb/s
€ 0,10/min
70 TV zenders
3 maanden: € 34,95€ 49,95

Tele2 heeft laagste prijs voor goedkoop internet en bellen

Uit de vergelijking blijkt dat het goedkoopste abonnement voor internet en bellen voor 25 euro per maand verkrijgbaar is bij Tele2. wie gebruik wil maken van een iets hogere internetsnelheid kan bij Online een abonnement afsluiten. Het abonnement van Ziggo is het duurst, maar daar moet bij worden opgemerkt dat je bij dit abonnement goedkoop internet, bellen en TV krijgt, in plaats van enkel internet en bellen. Ziggo biedt tevens de hoogste internetsnelheid aan bij een goedkoop abonnement.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.