Wat is het verschil tussen glasvezel, kabel, VDSL internet?

Snel internet in NederlandIn Nederland hebben consumenten keuze uit vier verschillende type internetverbinding.
Iedere verbinding maakt gebruik van een andere technologie, hierdoor heeft iedere type internetverbinding een andere voord- en nadelen.

Verschillende types internet

Momenteel zijn er vier verschillende type internetverbinding, dit zijn glasvezel, kabel, VDSL en 4G internet. Het verschil tussen de vier type internetverbinding is de techniek. De webpagina’s of de youtube video’s die je kan bekijken zullen niet verschillen. Doordat er een andere techniek gebruikt wordt voor de verbinding verschilt de downloadsnelheid per type internet.

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel internetGlasvezel internet maakt gebruik van het glasvezel netwerk van KPN, voorheen was dit in beheer van Reggefiber maar dit bedrijf is overgenomen door KPN. De techniek achter glasvezel maakt gebruik van licht waardoor de maximale snelheid van glasvezel internet momenteel het hoogste is. De huidige maximale downloadsnelheid van glasvezel internet is 500 Mbit/s. Glasvezel internet is niet overal in Nederland beschikbaar.

Het voordeel van glasvezel is dat de downloadsnelheid én uploadsnelheid gelijk zijn. Een glasvezel abonnement met 50 Mbit/s downloadsnelheid zal ook een uploadsnelheid van 50 Mbit/s hebben (tenzij anders aangegeven). Momenteel bieden T-Mobile, Telfort, KPN, NLEx, Fiber en XS4ALL een glasvezel abonnement aan. Het goedkoopste glasvezel internet abonnement is beschikbaar bij T-Mobile.

Wat is kabel internet?

Kabel internetKabel internet is een oudere techniek, hierbij wordt het internet via TV kabels verzonden naar je modem. Hoewel deze techniek ouder is kan je met kabel internet ook een downloadsnelheid van 300 Mbit/s bereiken. Het nadeel van kabel internet is dat je vaak ook een TV abonnement moet aanschaffen bij je internet abonnement. Hierdoor is kabel internet redelijk duur in vergelijking met VDSL en glasvezel.

Momenteel heeft Ziggo alleen recht op het kabel netwerk, hierdoor kan je alleen bij Ziggo een internetabonnement afsluiten als je gebruik wil maken van Kabel. Uiteraard biedt Ziggo ook goedkope internet, bellen en TV abonnementen aan. Ziggo biedt drie verschillende snelheden aan bij internet abonnementen. Dit zijn 40 Mbit/s, 150 Mbit/s en 300 Mbit/s. Ziggo zal altijd de beloofde downloadsnelheid leveren, je ontvangt dus altijd de maximale downloadsnelheid bij kabel internet.

Wat is VDSL internet?

KPN heeft naast het glasvezel netwerk ook het ADSL netwerk in eigen beheer. Elke provider die ADSL of glasvezel aanbiedt zal dit via het KPN netwerk doen. ADSL is een oudere techniek die snel populair was na de inbel verbinding. ADSL internet maakt gebruik van de telefoonkabel, omdat de telefoonkabel gemaakt is van koper treedt er verval op hoe verder weg je van de wijkcentrale woont. Als je 100 meter van de wijkcentrale afwoont heb je een hogere downloadsnelheid dan als je 1000 meter van de wijkcentrale afwoont.

Naast ADSL biedt KPN ook in enkele regio’s in Nederland VDSL internet aan. VDSL internet maakt gebruik van een nieuwe techniek die gebaseerd is op ADSL, met VDSL zijn hogere downloadsnelheiden te behalen en treedt er minder verval op omdat de techniek rekening houdt met de ‘ruis’ op de koperkabel.

Wat is 4G internet?

Naast Glasvezel, kabel en VDSL internet bestaat er tegenwoordig ook 4G internet. 4G internet wordt momenteel bijna alleen gebruikt bij mobiele telefoons. In enkele gebieden in Nederland is geen glasvezel, kabel of ADSL internet beschikbaar. In deze gebieden is het gebruik van 4G internet voor thuis perfect.

Wat past het beste bij mij?

De goedkoopste internet, bellen en TV abonnementen zijn beschikbaar bij ADSL providers. Deze techniek is momenteel nog het goedkoopste. Het nadeel is dat de snelheid vaak maximaal 100 Mbit/s zal zijn. Voor enkele consumenten is een downloadsnelheid van 100 Mbit/s (exclusief het verval van internetsnelheid) te langzaam, daarom is het verstandiger om glasvezel of kabel te kiezen als je een hoge downloadsnelheid wil. Kabel internet is op meer locaties in Nederland beschikbaar dan glasvezel internet.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.